Waarom moet ik mijn dakgoot schoonmaken?
We noemden het al even: een vuile dakgoot leidt op termijn tot problemen. De redenen hiervoor liggen voor de hand. Zaken als losgewaaide bladeren en takjes, mos en andere viezigheid zien op een of andere manier altijd kans om in de dakgoot te belanden en hopen zich daar geleidelijk steeds verder op. Totdat het hemelwater uiteindelijk niet meer goed kan worden afgevoerd.
Dat is waar de grootste problemen beginnen. Niet afgevoerd water blijft achter op het dak, vindt andere plaatsen om zich door of langs het gebouw naar beneden te bewegen of zorgt na verloop van tijd voor lekkages in de dakbedekking. Dit scenario is eenvoudig te voorkomen door de goot periodiek schoon te maken en zo te zorgen voor een goede doorstroom van het hemelwater.
Zo maakt u snel en makkelijk uw dakgoot schoon
Het beste moment om de dakgoot schoon te maken is per persoon verschillend. Veel mensen doen het eenmaal per jaar tijdens de grote lenteschoonmaak, maar in groene woonomgevingen is dit soms niet voldoende. Woont u bijvoorbeeld in een straat met veel bomen? Dan kan het verstandig zijn om na afloop van de herfst alle losgewaaide bladeren uit de dakgoot te verwijderen.
Moeilijk is het schoonmaken van de dakgoot allerminst. Gebruik een ladder om het dak makkelijk te bereiken en schep de vuiligheid met een (tuin)schepje uit de goot. Is het vuil enigszins aangekoekt, dan helpt het vaak om het te bevochtigen met een tuinslag en eventueel nog even goed te schrobben met een schuurspons. Spoel de dakgoot hierna door met dezelfde tuinslang en de goot is weer klaar voor een nieuw seizoen!
Mijn dakgoot is niet meer te redden
In sommige gevallen kan de dakgoot na verloop van tijd zó vies zijn geworden, dat schoonmaken niet meer voldoende is. Als vuiligheid bijvoorbeeld te erg is aangekoekt of de goot op sommige plekken gaten vertoont, is het zaak ingrijpender maatregelen te treffen. Het is dan nodig uw dakgoot te vervangen of repareren.
Met name verouderde dakgoten van zink zijn tegenwoordig veelal toe aan reparatie. Repareren doet u het best met EPDM stroken, die naast waterdicht, ook nog eens wortelvast en duurzaam zijn. Breng de stroken aan op de beschadigde plekken in de dakgoot of kies voor een complete renovatie als de schade ernstiger is. Ga bij voorkeur voor de dikke EPDM variant van 1,30 mm om de dakgoot optimaal te beschermen en gebruik onze EPDM lijm en kit voor de bevestiging en afwerking. Gefeliciteerd: u kunt weer jaren vooruit met uw dakgoot!