Het platte dak stond in vroeger tijden bekend als bron van veel ellende. Met name lekkages waren aan de orde van de dag, maar ook gezondheidsproblemen en moeilijkheden bij reparatie vormden bezwaren in het dagelijks gebruik.
Dat kwam niet zozeer door het ontwerp van het platte dak, maar vooral door de destijds gebruikte dakbedekking: mastiek. In dit artikel vertellen we meer over deze dakbedekkingssoort, die inmiddels al geruime tijd voorbij is gestreefd door alternatieven zoals EPDM.
Wat zijn de nadelen van mastiek?
Mastiek was medio vorige eeuw de meest gebruikte dakbedekking op platte of licht hellende daken. Het materiaal bestond uit een combinatie van grondstoffen zoals koolteerpek, zand en een vulstof. Het resultaat was een teerachtige substantie, die doorgaans in rollen werd aangeleverd en die door de dakdekker met vloeibaar pek aan elkaar werden gekit.
Ondanks een aantal positieve eigenschappen als dakbedekkingsmateriaal, verwierf mastiek al snel een bedenkelijke reputatie vanwege de praktische nadelen. Zo was het materiaal uitermate gevoelig voor weersomstandigheden. In de zomer zorgden hoge temperaturen en ultraviolette straling ervoor dat de teersubstantie bijna vloeibaar werd.
In de winter gebeurde het tegenovergestelde – dan werd de dakbedekking zeer hard en daardoor brokkelig en fragiel. Platte daken met mastiek werden dan ook veelvuldig met grind afgedekt om ze te beschermen tegen de weerselementen. Toen uit onderzoek naar voren kwam dat het materiaal ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich meebracht, volgde in Nederland begin jaren tachtig een overstap naar bitumen als meest gebruikte dakbedekking.
De opvolger van mastiek: bitumen
Bitumen is een materiaal dat veel van de nadelen van mastiek niet deelt. Het is aanzienlijk beter bestand tegen weersomstandigheden en lekkages komen dan ook minder vaak voor. Wel hebben bitumen daken zo hun eigen nadelen. Zo is de levensduur niet altijd consistent en moesten sommige in de jaren tachtig aangebrachte dakbedekkingen in de jaren negentig alweer worden vervangen.
Daarnaast genieten bitumen daken een twijfelachtige reputatie op het gebied van installatie en renovatie. Het aanbrengen van het dakbedekkingsmateriaal geschiedt met een gasbrander en dit resulteerde in tal van brandschades bij uiteenlopende gebouwen. Ook is reparatie niet eenvoudig en leidt dit veelal tot hoge kosten.
Hoewel bitumen ontegenzeglijk een stap vooruit is ten opzichte van mastiek, zijn er anno 2018 betere alternatieven op de markt. De belangrijkste daarvan is EPDM, een materiaal dat de nadelen van zowel mastiek als bitumen juist als voordelen heeft en daarnaast nog tal van andere sterke punten heeft. Lees hier meer over EPDM dakbedekking.