Vroeger was een mastiek dak een gebruikelijke keuze voor de bedekking van platte of licht hellende daken, voornamelijk vanwege het beperkte aantal beschikbare alternatieven. Hoewel een mastiek dak enkele voordelen bood, bracht het ook zeker nadelen met zich mee. Dit artikel geeft meer inzicht in mastiek als dakbedekking en presenteert enkele alternatieven om te overwegen.
Wat houdt een mastiek dak precies in?
Mastiek, een teerachtige substantie, werd vroeger veel gebruikt als afdichtingsmiddel voor platte daken. De ontdekking van mastiek vond plaats tijdens de productie van lichtgas uit steenkool. Het bestond uit een samenstelling van zand, koolteerpek en een vulstof, waarna het werd omgezet in rollen. Deze rollen konden op het dak worden uitgerold en vervolgens stevig worden bevestigd met vloeibare pek.
Na verloop van tijd bleek echter dat mastiek lang niet zo geschikt was als dakbedekking als aanvankelijk gedacht. Het veroorzaakte niet alleen problemen met lekkages, maar kon ook bijdragen aan gezondheidsproblemen. Om deze redenen werd gezocht naar alternatieve dakbedekkingen, en al snel namen we afscheid van mastiek. Desondanks waren er al veel platte daken met mastiek bedekt voordat deze problemen aan het licht kwamen.
Waarom is mastiek tegenwoordig niet meer in gebruik?
Tot circa het begin van de jaren 70 diende mastiek als dakbedekking. Vanwege de ontoereikende waterdichtheid van mastiekdaken was het nodig om een alternatieve dakbedekking te ontwikkelen die beter bestand was tegen wisselende weersomstandigheden. Dit was namelijk de voornaamste kwetsbaarheid van mastiek. Tijdens de zomerperiode werd mastiek extreem heet, waardoor het bijna vloeibaar werd. Bij het opdrogen en de daaropvolgende winterse bevriezing verhardde het juist tot een broze toestand. Dit repetitieve proces leidde tot scheuren en gaten in het mastiek.
Natuurlijk zijn daklekkages vervelend, maar nog zorgwekkender is de gezondheidsschade die ermee gepaard gaat. Tijdens het verwarmen van mastiek kwamen schadelijke stoffen vrij, waarvan is vastgesteld dat ze mogelijk kanker kunnen veroorzaken. Om deze reden werd mastiek in de jaren 70 verboden als dakbedekking.