In het Nederland van vroeger waren de gebouwen anders dan tegenwoordig. De isolatie was beduidend minder goed en op de panden met een plat dak lag veelal dakbedekking van mastiek. Dat werd steenhard in de winter en ging bijna drijven in de zomer. Heeft u nog zo'n dak en wilt u het vernieuwen door EPDM over het mastiek te plaatsen? Dan is dit wat u moet weten:
Wanneer is mijn mastiek dak aan vervanging toe?
Een mastiek dak is in vrijwel alle gevallen aan vervanging toe. Dat komt omdat deze dakbedekking in ons land inmiddels alweer zo’n 40 jaar in onbruik is. Dat betekent dat, áls u de eigenaar bent van een gebouw met een mastiek dak, deze dakbedekking nu alweer bijna een halve eeuw oud is. Bij zo’n termijn begint nagenoeg elk materiaal op zijn einde te lopen en dat geldt al helemaal voor mastiek.
Mastiek is namelijk een peksoort die gecombineerd is met vulmateriaal (waaronder zand en overige stoffen). Zoals logisch bij een peksoort is het materiaal gevoelig voor warmte- en koudeverschillen. De pek wordt vloeibaar bij hogere temperaturen en kiezelhard bij koude. U kunt u wel voorstellen dat dit in een land als Nederland relatief snel leidt tot problemen op het gebied van levensduur.
Hoe EPDM folie over mastiek aanbrengen?
Vanaf circa 40 jaar geleden is mastiek op de meeste plaatsen geleidelijk vervangen door bitumen. De afgelopen jaren maakt dat materiaal op zijn beurt weer plaats voor het veelgeprezen EPDM. Deze rubbersoort heeft niet de gevoeligheid van mastiek en ook niet de nadelen van bitumen (waaronder de onveilige en dure installatiemethode met een dakbrander).
Het rechtstreeks aanbrengen van EPDM op mastiek blijkt niet altijd eenvoudig. Veel daken van mastiek zijn in het verleden overgoten met grind om de vloeibaarheid bij zomerse temperaturen tegen te gaan. Dit grind zorgt voor een scherp oppervlak met reliëf dat geen goede bodem is voor een dakbedekking met EPDM rubber.