Hoe breng ik veilig EPDM aan op mijn dak?
EPDM is een van de makkelijkste en veiligste soorten dakbedekking om aan te brengen op het dak. In tegenstelling tot bitumen, komt er geen brander aan te pas en is het simpelweg een kwestie van de folie zorgvuldig verlijmen op de dakconstructie. Zoals altijd bij het werken op daken, zijn er echter wel een aantal veiligheidsmaatregelen die u in acht moet nemen voor een optimale arbeidsveiligheid.
Valgevaar ligt altijd op de loer
Bij het werken op een dak bestaat het risico op een val altijd. Verouderde dakconstructies, onveilige steigers of open lichtkoepels zijn voorbeelden van veelvoorkomende risicofactoren die kunnen leiden tot een ernstige of zelfs dodelijke val. Het is daarom zaak altijd goed voorbereid aan de slag te gaan en dat het aanbrengen van EPDM is daar geen uitzondering op.
Zelfs op het oog relatief veilige daken brengen meer risico met zich mee dan vaak gedacht. Tijdens geconcentreerd werken is de kans aanwezig dat u de dakrand of bepaalde dak openingen dichter nadert dan gewenst. In Arbobesluit 3:16 wordt omschreven hoe valgevaar voorkomen kan worden en welke maatregelen noodzakelijk zijn om vooraf te nemen.
Hoe minimaliseer ik het valgevaar op een plat dak?
EPDM wordt voornamelijk aangebracht op platte of licht hellende daken. Daar waar u schuine daken nooit onbeschermd mag beklimmen, kan dit bij platte daken afhankelijk van de hoogte wel. Belangrijk is in elk geval om elk dak op meer dan 2,5 meter boven het maaiveld te voorzien van effectieve valbeveiliging. Zeker als de werkzaamheden plaatsvinden binnen 4 meter de dakrand of sparing.
Ook dak objecten die aantoonbaar niet doorvalveilig zijn, zoals lichtstraten en -koepels, moeten worden voorzien van valbeveiliging. Daarnaast is het van belang bij het betreden van het dak de meest veilige toegang te kiezen. Vaak is dit een opening van binnenuit het gebouw, maar bij gebruik van een ladder is het belangrijk deze goed te verankeren tegen de gevel.
Is randbeveiliging noodzakelijk bij aanbrengen EPDM?
Bij het aanbrengen van EPDM dakbedekking, is de kans zeer groot dat de werkzaamheden zich afspelen binnen 4 meter van de dakrand. In geval van activiteiten zeer dicht op de dakrand is professionele randbeveiliging zoals aanlijnvoorzieningen of leuningwerk bepaald geen overbodige luxe. De laatstgenoemde maatregel wordt door experts doorgaans gezien als veiliger.
Ook als het EPDM wordt aangebracht op 2 meter of verder van de dakrand (bijvoorbeeld in geval van een plaatselijke renovatie), wordt een fysieke afscheiding in de vorm van een leuning aangeraden. Bij werkzaamheden meer dan 4 meter van de dakrand volstaat een bord met daarop een waarschuwing voor valgevaar.