Isolatie van uw platte dak
Heeft uw platte dak nieuwe dakbedekking nodig? Dan weet u na het lezen van onze blogartikelen dat EPDM een uitstekende keuze is. In sommige gevallen kan het echter ook nodig zijn om uw dak (opnieuw) te isoleren. Hieronder zetten we drie verschillende soorten platte daken op een rijtje en leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn.
Koud dak: gevoelig voor veranderende weersomstandigheden
Een koud dak kenmerkt zich doordat de isolatie zich onder de dakconstructie bevindt. De nadelen zijn groot, want het dak warmt door de positie van het isolatiemateriaal niet op door de warmte die opstijgt uit de woning. Ook wordt het dakoppervlak niet beschermd tegen weersomstandigheden zoals felle zon of zware regenval.
Het gevolg laat zich niet moeilijk raden: in zowel zomer- als winterseizoenen wisselt de temperatuur van het dakoppervlak hevig. Een hittegolf in de zomer doet het dak flink uitzetten, terwijl de vrieskou in de winter juist zorg voor krimp. Deze constante wisselwerking van uitzetten en krimpen zorgt ervoor dat een koud dak gevoelig is voor scheuren en vaak geen lange levensduur beschoren is.
Omgekeerd dak: als beloopbaarheid een eis is
Een omgekeerd dak kenmerkt zich doordat de isolatie zich op de dakbedekking bevindt. Dit type dak is niet zozeer een meerwaarde voor reguliere woningen en gebouwen, maar leent zich bij uitstek voor situaties waarin het dak veelvuldig wordt belopen. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere parkeerdaken, dakterrassen en balkons.
Nadelen zijn er ook. Doordat het isolatiemateriaal zich boven de dakbedekking bevindt, vallen alle voordelen van een dakbedekkingsmateriaal zoals EPDM weg. Denk hierbij aan waterdichtheid, luchtdichtheid en elasticiteit. De isolerende toplaag moet hierdoor vergelijkbare voordelen bieden en ook nog eens drukvast zijn voor een goede beloopbaarheid.
Warm dak: PIR en EPDM ideale combinatie
Een warm dak kenmerkt zich doordat de isolatie zich boven de dakconstructie bevindt. De dakbedekking wordt vervolgens op de isolatieplaten aangebracht. Dit type dak is in Nederland bijzonder populair, want het dakoppervlak wordt opgewarmd door de warmte die opstijgt uit de woning. Dit leidt tot minder temperatuurschommelingen, minder uitzetten en krimpen en dus een langere levensduur.
Doordat het dakbedekkingsmateriaal op de isolatieplaten wordt aangebracht, wordt het dak effectief beschermd tegen veranderende weersinvloeden en andere externe factoren. Zeker een duurzaam materiaal als EPDM rubber is in dit opzicht een uitstekende keuze. In het bijzonder een combinatie met PIR-isolatieplaten werkt erg goed.
PIR onderscheidt zich door een hoge isolerende waarde en heeft tegelijkertijd een grote vochtbestendigheid. Net als EPDM is het bovendien een duurzame keuze en bent u verzekerd van een lange levensduur. Meer weten over de combinatie van PIR dakisolatie platen en EPDM voor uw dak? Stel uw vraag via het contactformulier op onze website of bel ons op +31 (0)38 376 0604.