Lucht kan op talloze manieren uw gebouw of woning binnendringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spleten in wanden of verouderde isolatie en dakbedekking in het dak. Dat is zonde, want dit leidt tot ongewenste zaken zoals warmteverlies, vochtproblemen en schimmelvorming. Luchtdicht bouwen is hiervoor de ideale oplossing.
Europese richtlijn energieprestatie gebouwen
Luchtdicht bouwen is tegenwoordig de norm en daarmee niet meer weg te denken uit de bouwsector. Dit komt onder meer door de in 2003 geïntroduceerde Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (ook wel bekend als de Energy Performance of Buildings Directive of EPBD). Hierin worden regels omschreven met betrekking tot de energieprestatie van gebouwen in de Europese Unie.
Doelstelling van de richtlijn is om de energieprestatie van Europese gebouwen waar mogelijk te verbeteren. Luchtdicht bouwen is hierin een cruciaal onderdeel, want weglekkende warme lucht en binnenwaaiende koude lucht zijn een beproefd recept voor een sterk verminderde energieprestatie. Hoe luchtdichter uw gebouw, hoe comfortabeler het bovendien wonen en werken is.
Luchtdicht bouwen voorkomt geluids- en vochtproblematiek
Het verhoogde comfort van luchtdichte bouw is niet geheel verrassend te noemen. Weglekkende warmte leidt immers al snel tot koude plekken en tochtstromen in ruimtes. Isolatie van uw dak speelt in dit opzicht een belangrijke rol, want warme lucht stijgt op en verdwijnt daarom bij voorkeur via het dak van uw woning. Dat kan echter alleen als daar sprake is van slechte isolatie en dakbedekking.
Ook vochtproblemen en geluidsoverlast zijn aan de orde van de dag in gebouwen die niet luchtdicht zijn. Vochtige lucht die uw huis binnenkomt, gaat namelijk condenseren. Vroeg of laat leidt dit tot hinderlijke schimmelvorming en een ongezond leefklimaat binnenshuis. Ook zorgen spleten en kieren voor meer geur- en geluidsoverlast van buiten.
EPDM past in trend van luchtdicht bouwen
Geheel in de lijn van luchtdicht bouwen is het EPDM dat de laatste jaren sterk in opkomst is als dakbedekking. Mits op de juiste wijze aangebracht, is het materiaal geheel lucht- en vochtdicht, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan de energieprestaties van uw woning. De lange levensduur van maar liefst een halve eeuw maakt de duurzaamheid nog groter.
De ideale combinatie met EPDM dakbedekking is PIR-isolatie. Dit hoogwaardige isolatiemateriaal is zelfs inzetbaar als dampscherm, mits de naden goed en luchtdicht worden afgeklapt op de onderliggende muur of dakconstructie. Wilt u meer weten over de toepassing van EPDM in luchtdichte bouw? Stel uw vraag aan onze experts via +31 (0)38 376 0604 of vul het contactformulier op de website in.
Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat