Eigenaren van zonnepanelen hebben een lucratieve zomer achter de rug. Maar dezelfde warme zomerzon die zijn stralen op de panelen wierp, deed dat ook op de onderliggende dakbedekking. Niet elke dakbedekking is daar tegen bestand – zeker niet als de zonnige periodes worden afgewisseld met fikse regenbuien. Hoe zit dat eigenlijk met EPDM?
Welk type ballast op mijn dak tegen de zon?
UV-straling staat erom bekend dakbedekking na verloop van tijd onvermijdelijk aan te tasten. Er is een eenvoudige oplossing om dit proces grotendeels tegen te gaan en dat is het aanbrengen van ballast. Het simpelweg bedekken van het dak met kiezels of een groendak zorgt er namelijk voor dat de zonnestralen de onderliggende dakbedekking nooit bereiken.
Heeft u echter een dak met EPDM dakbedekking? Dan raden we aan om verder te lezen voordat u naar de winkel rijdt voor kiezels. EPDM folie is van zichzelf namelijk uitstekend bestand tegen de schadelijke invloed van UV-straling en heeft hierdoor geen ballast nodig. Sterker nog: ook EPDM rubber dat dagelijks wordt blootgesteld aan de zon heeft een geschatte levensduur van 50 jaar.
Hoe bestendig is EPDM tegen wind en vocht?
En hoe zit het dan met andere weersomstandigheden? Wat gebeurt er als het regent, hagelt of sneeuwt? Ook in die situaties blijft EPDM dakbedekking probleemloos overeind. Het rubber is namelijk volledig waterdicht en beschermt de dakconstructie hiermee tegen lekkage. Dankzij de grote elasticiteit krimpt het materiaal bij kou net zo makkelijk als het weer uitzet bij warmte.
Natuurlijk wordt EPDM op een andere manier op het dak bevestigd dan een alternatief als bitumen. Maar hoe vast zit het gelijmde rubber eigenlijk op het dak? Belangrijk is vooral om de juiste contactlijm te gebruiken voor het afwerken van opstanden en randen. Bij het correct aanbrengen van de folie is ook de windbelasting van EPDM uitmuntend.